26 d’oct. 2015

Apunts d'història d'un monument: Monument a Mossèn Sol


Fa unes setmanes, remenant per la col·lecció local de la Biblioteca, vaig trobar un exemplar de la revista Tortosa: butlletí d'informació municipal, en concret el número 13 publicat l'abril del 1987, i com que la història que explicava em va semblar interessant,  l'he volgut compartir.

Del Butlletí  em va cridar l'atenció la fotografia de la portada, que reprodueixo en aquest escrit, degut a què feia pocs dies que s'havia inaugurat la rehabilitació de la plaça del Rastre, també anomenada plaça de Mossèn Sol, i s'hi havia tornat a col·locar l'estàtua del Beat que hi havia abans de la remodelació, però amb un pedestal àntic recuperat, que és el que apareix a la fotografia. 

Sembla ser que el 29 de març de 1987 s'havia produït la beatificació, per part del Papa Joan Pau II, de Mossèn Manuel Domingo i Sol. Per aquest motiu  es publica a la revista municipal la foto de portada (que teniu més avall), i un article que repassa la vida del nou Beat. Segons aquest article, el monument fou destruït durant la Guerra Civil, i l'alcalde d'aquell moment, Vicent Beguer, es va comprometre en motiu de la beatificació de Mossèn Sòl, a erigir-ne un de nou, que deu ser el que hi havia a la plaça abans de la rehabilitació.


Llegint l'article vaig descobrir que el monument original es va inaugurar el 28 d'abril de 1912 segons un projecte del reconegut escultor tortosí Agustí Querol: "tota la ciutat s'aplegà la Plaça del Rastre on s'inaugurà un monument homenatge a la seva persona, pagat per subscripció popular i realitzat per l'escultor Agustí Querol". 
  
Investigant una mica més vaig trobar una revista digital anomenada Escultura Urbana , que disposa d'un apartat dedicat a escultors i on apareix una entrada per a Agustí Querol, i que fa referència al monument a Mossèn Sol, en concret diu que és:  "Obra de José Casán Matamala y Víctor Cerveto Riba, basada en el diseño de A. Querol de 1909, inaugurada el 28 de abril de 1912. La estatua de bronce fue destruida en 1936, pero se conserva el pedestal". 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada