11 de nov. 2010

El monument franquista

Aquests dies s'ha parlat molt del monument que Franco va inaugurar el 1966 i que es troba al mig del riu. El periodista Gustau Moreno ha publicat al seu bloc La Marfanta una série de documents històrics sobre el momument que trobem interessants de reproduir aquí:

"Així havia de ser el monument de 'Tortosa a los vencedores del Ebro'", es tracta d'un esbós del primer projecte del monument que havia de ser de pedra i que presentava algunes diferències amb el que finalment es va construir.
"Els discursos de la inauguració del monument franquista". Es tracta d'un audio on es reprodueixen els discursos de Franco, del governador civil de Tarragona, i del Bisbe Moll per a la inauguració.
"70 anys del Front de Tortosa" El periodista Raffaello Patuelli fa la crònica de l'arribada dels feixistes al marge dret de l'Ebre a Tortosa, el 18 d'abril de 1938, amb l'ocupació de Jesús, Roquetes, Ferreries i el sector de la Casota.
La Tortosa bombardejada per Franco, en un noticiari de l'abril del 1938 . Documental amb imatges de Tortosa bombardejada. El periodista hi reconeix l'actual plaça de la Pau, l'avinguda de la Generalitat a l'altura del mercat municipal, la cantonada del carrer Sant Blai amb el carrer Cervantes i el carrer Teodor González, i una imatge de la plaça d'Alfons XII, amb la imponent façana de l'antic cinema Coliseum. Impressionant!

Finalment, a la Biblioteca també disposem de retalls dels diaris de l'època que recullen la notícia i els discursos de la inauguració. Us en oferim una fotografia publicada el 22 de juny de 1966.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada