20 de jul. 2015

Confiscacions de documents durant la Guerra Civil: els Papers de Salamanca

Des de l’Arxiu Nacional de Catalunya   ens arriba una petició d'ajuda per localitzar  titulars de documents confiscats arran de la Guerra Civil espanyola.
Es tracta dels documents lliurats el desembre de 2014 per part del Govern espanyol a la Generalitat procedents de confiscacions dutes a terme a particulars i entitats a Catalunya durant la Guerra Civil, que havien estat conservats fins aleshores al Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca) i que la LLEI 21/2005, de 17 de novembre, preveu que s'han de restituir als descendents legítims de les víctimes d’aquestes confiscacions, 
Per això des del mes de gener d’enguany, el Departament de Cultura, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya, treballa en la localització i identificació d’aquests descendents a fi de poder fer efectiva la restitució documental.
Fins ara en un centenar i escaig de casos no ha estat possible aquesta localització i identificació. 
Si creieu que en podeu ser hereu legítim o que podeu ajudar en la seva localització, us podeu posar en contacte amb l’Arxiu Nacional de Catalunya trucant al telèfon 93 589 77 88 o a través del correu electrònic  anc.cultura@gencat.cat.
Des de la Biblioteca hem localitzat dos  noms de la llista vinculats a les Terres de l'Ebre:
  • Curto Montserrat, Francisco. Nascut el 1862. Pagès. Domiciliat al carrer de Gentildones número 6 de Remolins, a Tortosa (Baix Ebre). 
  • Margalef Beltrán, Juan. Mort a Mèxic el 1957. Potser originari d’El Perelló (Baix Ebre). Anarquista. Afiliat al Sindicat Fabril i Tèxtil de la CNT. Allistat a la Columna Hilario Zamora. Probablement exiliat a Mèxic el 1939. 
Per a més informació podeu consultar la relació de noms de persones no localitzades. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada