27 d’abr. 2015

Topografies mèdiques de Tortosa

Les topografies mèdiques o geografies mèdiques van proliferar des de mitjans del segle XVIII fins a la meitat del segle XIX.

 Casa de la part vella de Tortosa.
Font: Geografia médica de la comarca de Tortosa

Es tractava d’estudis de llocs concrets, realitzades per metges. Les dades que recollien feien referència temes molt diversos: situació geogràfica, clima, sòl, hidrografia, flora, fauna, els antecedents històrics, les costums, les condicions de vida, els moviments demogràfics, les patologies dominants i la distribució de les malalties d’aquella zona. El seu objectiu era estudiar el conjunt de característiques del lloc i dels seus habitants per tal de trobar mesures que ajudessin a prevenir les malalties i millorar seva salut.
El seu interès actual rau en la gran quantitat de dades de tot tipus que recopilaven sobre la població. Pel que fa a Tortosa en coneixem cinc:
. Santiago Vila, F. (1891), Estudio topográfico medico de Tortosa y su término. Manuscrit del fons de la RAMCB.
. Apuntes geográficos médicos del valle inferior del Ebro: Distrito de Tortosa, provincia de Tarragona. (19--?],. Manuscrit presentat a premi. Consultable a Internet.
Vila Olesa, M. (1901), Apuntes topografico-médicos de Tortosa. Manuscrit del fons de la RAMCB. Consultable a la Biblioteca Marcel·lí Domingo
.Geografia médica de la comarca de Tortosa (1912). Fons de la Real Academia Nacional de Medicina. Memòria presentada a premi. Consultable a Internet.
.Suárez de Figueroa y Cazeaux, J. (1913), Estudio higiénico y médico del partido judicial de Tortosa con un resumen de aguas potables de los partidos de Falset y Gandesa. Barcelona, Imprenta de Pedro Orteaga. Consultable a la Biblioteca Marcel·lí Domingo



Sistema per protegir-se dels mosquits al Delta.
Guants i vel.
Font: Geografia médica de la Comarca de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada